Niecałe dwa tygodnie do świąt więc czas na wykonanie domku z piernika! Taka chatka przepięknie wygląda postawiona w centralnym punkcie każdego domu i nastraja na zbliżające się wielkimi krokami święta Bożego Narodzenia. Co prawda upieczenie i udekorowanie domku zajmuje mi zazwyczaj kilka godzin ale przy dźwięku świątecznych piosenek , które uwielbiam i kubku gorącej czekolady nie odczuwam upływu czasu Zachęcam każdego do upieczenia domku z piernika choć raz na próbę, uwierzcie mi, że gdy już zobaczycie efekt końcowy będziecie z siebie niesamowicie dumni i poczujecie atmosferę nadchodzącej gwiazdki. No to chwytamy za szprycę z lukrem i do dzieła!
Składniki:
Na ciasto piernikowe:
- 600g mąki pszennej,
- 1 jajko,
- 250g masła lub margaryny,
- 100g miodu,
- 200g cukru,
- 20g kakao,
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
- przyprawa do piernika (ilość w zależności od upodobania, ok.3-4 łyżki)
Na lukier frosting:
- 3 szklanki cukru pudru,
- 2 białka z jajek,
- sok z połowy cytryny
Wykonanie:
Ciasto piernikowe:
- Miód zagotować z masłem i cukrem.
- Masę wystudzić i wymieszać z jajkiem.
- Mąkę przesiać i dodać do niej sodę, kakao, przyprawę do piernika, masę miodową i wszystko zagnieść.
- Wstawić do lodówki na 1 godzinę.
- Rozwałkować na blacie obsypanym mąką i wycinać ściany, dach i dekoracje.
- Piec w temperaturze 180°C ok.15-20 minut.
UWAGA! Ciasto piernikowe nie nadaje się do spożycia gdyż jest zbyt twarde i nie ma smaku, jeśli chcecie aby ciasto nadawało się do jedzenia dodajcie po prostu o 150g miodu więcej i o 50g cukru mniej.
Lukier frosting :
- Cukier puder przesiać i zmiksować z białkami jaj oraz sokiem cytrynowym na gęsty, śnieżnobiały lukier.
- Za pomocą lukru przymocować domek do podłoża, skleić ściany, dach, wykonać ozdoby według uznania.
Źródło przepisu i inspiracje: cupcakefactory.pl