Wielkanocne ciasteczka waniliowe

dsc02889_4Tak..wiem, dawno nie pisałam. Przepraszam was, nazbierało się trochę obowiązków i moja pasja niestety spadła na drugie miejsce..Mam jednak nadzieję, że wciąż jesteście ze mną 😉 Dziś powracam do was już w wielkanocnym nastroju.. Czas porządków, szukania przepisów..wymyślania potraw na świąteczny stół. Dziś chciałabym wam przedstawić mój ulubiony przepis na wielkanocne ciasteczka..które są idealnie kruche, chrupiące i pachną wanilią…Sam proces ich przygotowania i pieczenia jak również dekorowania to świetna zabawa i niesamowita okazja aby poczuć w sobie ducha świąt. Zachęcam was do ustrojenia ciastek za pomocą lukru czy masy cukrowej i dodanie ulubionych przez was drobiazgów..czy czegokolwiek chcecie, inwencja twórcza zależy od was :) Powodzenia!
Składniki:

Na ciasto:

  • 180g zimnego masła,
  • 200g cukru pudru,
  • 350g mąki pszennej,
  • 1 duże jajko,
  • 1 żółtko z dużego jajka,
  • nasiona z 1 laski wanilii,
  • szczypta soli

Wykonanie:

  1. Wszystkie składniki umieścić na stolnicy i posiekać energicznie nożem.
  2. Zagnieść ciasto do połączenia się składników.
  3. Utworzyć z ciasta kulę i zawinąć w folię spożywczą.
  4. Włożyć do lodówki i wyjąć po 30 minutach.
  5. Rozwałkować ciasto na stolnicy (podsypując ewentualnie mąką) na grubość jaką lubicie i wycinać ulubione kształty.
  6. Ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i piec w temperaturze 180°C przez około 10 minut do zrumienienia.
  7. Dekorować według pomysłu (u mnie masa cukrowa, cukrowe pisaki i ozdobne drobiazgi).wielkanocne-ciasteczka-maslanedsc02891_5

Źródło przepisu : mojewypieki.com

 Wielkanocne ciasteczka waniliowe

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *